Koningin Máxima lanceert campagne ‘Knikker myopie de wereld uit!’

De komende dertig jaar worden in Nederland naar verwachting minstens 140.000 mensen slechtziend en nog eens 50.000 mensen blind als gevolg van myopie. Omdat te weinig buitenspelen en te veel dichtbij naar een scherm of boek kijken belangrijke oorzaken van myopie bij kinderen zijn, start het Oogfonds de campagne ‘Knikker myopie de wereld uit!’. Die werd op 6 juli officieel gelanceerd door niemand minder dan koningin Máxima!

Myopie is de oogaandoening van de toekomst. Momenteel is een kwart van de 13-jarigen in Nederland al bijziend. Dat kan bij één op de drie tot slechtziendheid of blindheid op latere leeftijd leiden. Sinds de jaren zestig komt myopie vijf keer vaker voor en als die trend doorzet, zal het aantal slechtzienden in Europa naar schatting verdrievoudigen tot 2055. In dat jaar telt Nederland volgens de prognoses tussen de 140.000 en 210.000 slechtzienden als gevolg van myopie en tussen de 53.000 en 80.000 blinde mensen. Een verdubbeling tot verdrievoudiging.

Onderzoek
Door preventie, het gebruik van het medicijn atropine, speciale contactlenzen en innovatieve brillenglazen kan deze epidemie van myopie worden teruggedrongen. Dat blijkt uit onderzoek van Catalyze Group in opdracht van het Oogfonds en CooperVision Specialty EyeCare. De studie van Catalyze voorspelt door de toename van myopie grote gevolgen voor de zorg, de economie en de patiënten zelf.

Campagne
knikker myopie de wereld uitDaarom lanceert het Oogfonds de bewustwordingscampagne ‘Knikker myopie de wereld uit!’. Koningin Máxima gaf in het Erasmus MC het startsein voor de campagne. Deze campagne moet ouders en kinderen maar ook oogzorgprofessionals en mensen in het onderwijs bewust maken van de gevolgen van veel dichtbij kijken en weinig daglicht op kinderogen.

Behandelingen
Gabi Steenbekkers, optometrist en Myopie Management Manager bij CooperVision Specialty EyeCare: “Er zijn momenteel effectieve behandelingen en goede oplossingen voor het afremmen van progressieve myopie bij kinderen. Maar die hebben alleen effect als ze adequaat worden voorgeschreven. Nederlandse oogzorgprofessionals blijken nog steeds terughoudend om correcties voor myopie op jongere leeftijd voor te schrijven en vertonen minder bezorgdheid over de toename dan hun buitenlandse collega’s. Therapieën en relatief eenvoudige preventieve maatregelen, zoals een jaarlijkse oogcheck, zijn nodig om het stijgende aantal gevallen van myopie op mondiaal niveau te verlagen. Nu we hebben gezien hoe het aantal gevallen tijdens de corona-lockdowns is toegenomen, is dit een goed moment dat alle oogzorgprofessionals in de oogzorgketen het belang van myopiemanagement uitdragen. Iedere dioptrie telt.”

knikker myopie de wereld uit