Deelcertificaat mbo Optiek

Het is mogelijk een mbo deelcertificaat voor de optiek te halen. In samenwerking met de SBB en de optiekscholen heeft de NUVO zich hier hard voor gemaakt. Juist nu het personeelstekort steeds groter wordt en de instroom in de optiekopleiding steeds kleiner, is dit heel belangrijk. Wat houdt het precies in? En wat kun je als optiekondernemer doen om hieraan bij te dragen?

Het initiatief voor het deelcertificaat is genomen door de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven), de NUVO, en de optiekscholen. Deze partijen hebben een werkgroep opgericht die dit voor elkaar heeft gekregen. De wens was om een deelcertificaat te maken dat mbo-geldig is, speciaal voor de optiek. Waarom? “De optiek heeft te maken met een personeelstekort”, aldus Bas de Nes. “En dat tekort gaat steeds groter worden, het is een structureel probleem. We horen van de scholen dat de instroom in de optiekopleiding terugloopt. Daar moeten we dus wat aan doen. Aan de andere kant weten we ook dat de optiek heel interessant is voor zij-instromers. Zo’n 25% van de werknemers in de optiek is een zij-instromer. Dus dit is een belangrijke doelgroep om op in te springen.”

Deelcertificaat
Het mbo deelcertificaat is nieuw in de optiek. Wat houdt het in? Iemand die geïnteresseerd is in de optiek kan nu op een laagdrempelige manier kennismaken met het vak. Deze persoon loopt dan drie maanden lang stage bij een optiekbedrijf, en volgt daarbij ook vakken op school. Deze periode wordt vervolgens afgesloten met een deelcertificaat op mbo-niveau. Het gaat hierbij om de onderdelen ‘Assortimentsbeheer optiek’ en ‘Assisteren bij refractie’. Mocht diegene enthousiast zijn geworden, en de optiekopleiding willen gaan volgen, dan krijg hij/zij vrijstelling voor de vakken die tijdens deze drie maanden zijn behaald. Het is dus vooral bedoeld om de drempel te verlagen. Voor bijvoorbeeld jongeren die na hun middelbare school niet weten wat ze moeten doen, voor mensen die op latere leeftijd een carrièreswitch willen maken, maar zeker voor mensen met een uitkering is dit interessant. De werkgroep heeft namelijk afspraken gemaakt met het UWV.

Procedure
Hoe ging het in z’n werk? Het UWV heeft kandidaten geselecteerd die geïnteresseerd waren in de optiekbranche. Het UWV deed daarmee al een eerste selectie. De kandidaten werden vervolgens doorgegeven aan de NUVO. Wij zochten per kandidaat een geschikt optiekbedrijf. Hiervoor gebruikte we de lijst met alle optiekbedrijven die zich hiervoor hebben aangemeld.

Als je als optiekbedrijf een kandidaat voorgesteld krijgt, wordt er eerst een intakegesprek ingepland. Zo kun je als werkgever zelf beoordelen of de kandidaat past in jouw bedrijf. Zijn jullie beiden enthousiast, dan koppelen wij dat terug aan het UWV. Het UWV zet het traject vervolgens in gang met de optiekschool.

Kosten
Door de samenwerking met het UWV betaal je als werkgever 50 procent van de opleidingskosten. Dit komt neer op 750 euro. De andere 50 procent betaalt het UWV. Daarnaast behouden deze kandidaten tijdens de stageperiode het recht op hun uitkering en krijgen ze gedurende het opleidingstraject maximaal drie maanden vrijstelling van de sollicitatieplicht. Het voordeel voor jou als werkgever is dat je deze stagiair geen stagevergoeding/salaris hoeft te betalen.

Opticiens gezocht
Een belangrijk onderdeel van dit hele plan is natuurlijk: optiekbedrijven! Want de deelnemers hebben werkplekken nodig om hun stage te lopen. Aan jullie als werkgever de vraag om deze plek te bieden. Het gaat om een stageperiode van drie maanden. Van beide kanten kan dan beoordeeld worden of het bevalt. Ben je enthousiast over de kandidaat, en is de kandidaat ook helemaal enthousiast geworden over het vak na de periode in jouw mooie winkel? Dan kan hij/zij tijdens de BBL-opleiding bij jou in dienst blijven. Win-win!