Masechaba

In Zuid-Afrika is AIDS helaas een groot probleem. Veel kinderen hebben inmiddels hun ouders verloren aan deze ziekte en worden daarom opgevoed door hun grootouders of andere groepsleden van hun stam. Om in hun directe levensbehoeften en die van 28 weeskinderen te voorzien maken de oudere leden van deze gemeenschap met de hand hoogwaardige en originele kralenkettingen waaraan zonnebrillen, leesbrillen en gewone brillen gedragen kunnen worden. Het project, genaamd Masechaba, is onder meer opgezet door de Purmerendse optiekondernemer Bert Koopman.

Masechaba
Website: www.masechaba.com
Facebook: www.facebook.com/stichtingmasechaba

Bert Koopman over Masechaba

Waarom ben je dit gaan doen?
Bert Koopman (Koopman Optiek in Purmerend): “De stichting is gegroeid uit het contact dat ik had met Zuid-Afrikaanse vrienden. We wilden samen een schooltje ondersteunen. Het begon met het verkopen van Afrikaanse brillenkettingen aan andere opticiens. Het idee was bijzonder: als ik duizend euro ophaalde voor de school waren de leerlingen al een eind op weg geholpen. Samen met mijn Zuid-Afrikaanse vrienden ben ik verder gaan kijken hoe we het in structurele hulp om konden zetten. In het gebied waar wij ondersteuning wilden bieden stond een hospice voor aidswezen. De Aidsproblematiek in Afrika is nog steeds heel erg groot en deze zal niet kleiner worden. Bij mijn eerste bezoek aan de dagopvang ontmoette ik de manager. Zij heette Dudu, een geweldige vrouw die zich met alle liefde en zorg om de kinderen ontfermde. Ik heb haar in juni 2006 beloofd geld op te halen. Wij kwamen terug in november 2006 met een heel groot geldbedrag om haar kinderen te helpen maar zij was dood! Aids. Ik was er stuk van. Mijn eerste bekende gestorven aan deze verschrikkelijke ziekte. Het heeft me ertoe gezet om door te gaan zoals zij dat ook heeft gedaan. Ik heb daar kinderen in mijn handen gehad die dood zijn gegaan aan de gevolgen van Aids. Ik kan mij als opticien misschien zorgen gaan maken over de conditie van hun ogen, maar op zo’n moment interesseert mij dat niet. Als vrijwilliger wil ik ervoor zorgen dat de aidswezen iets beter in het leven komen te staan, of dat ze een stukje ouder mogen worden. De kinderen die opgevangen worden werden vaak seksueel misbruikt op de meest gruwelijke manieren.”

Waar staat de stichting Masechaba voor?
“Masechaba betekent ‘Mother of the people’. Wij ontfermen ons over de kinderen. Er zijn kinderen die ernstig ziek zijn en geen hoge levensverwachting. Onze stichting probeert speciaal aan deze kinderen een onbezorgde tijd te bieden. De kinderen die niet ziek zijn kunnen bij ons naar school en dankzij de mogelijkheden die ze hier krijgen hebben ze een kans om zich te ontwikkelen om zo te werken aan een toekomst.”

Welke projecten doet de stichting?
“We werken in het plaatsje Betlehem, dat drie uur onder Johannesburg zit. Hier hebben we een dagopvang kunnen opzetten voor aidswezen tussen de 3 en 7 jaar. Van ’s morgensvroeg tot een uur of drie krijgen 110 kinderen medische begeleiding en voedsel. Daarnaast worden er ook nog 100 kinderen na drieën opgevangen. De oudere kinderen krijgen hier ook te eten en te drinken, maar moeten in ruil hiervoor wel leren in ons onderwijsprogramma. We hebben daarnaast ook een heel groot voedselprogramma opgezet. Hiermee proberen we 2500-3000 kinderen dagelijks een maaltijd te geven. We hebben een eigen faciliteit opgezet waarbinnen we allerlei gewassen verbouwen. Van wortels, aardappels sperziebonen tot bietjes. Omdat die organisatie heel gelikt in elkaar zit, zijn andere boeren er ook in gestapt. Zij geven extra voeding zodat we het voedselprogramma kunnen vergroten. Weer een ander project is ons containerproject. We zamelen spullen in die nog hartstikke goed gebruikt kunnen worden. Laatst hebben we nog een complete speeltuin verscheept, een bibliotheek aan boeken plus kasten. Alles wat functioneert en goed is wordt daar hergebruikt. Ook ondersteunen we een school voor moeilijk tot zeer moeilijk lerende kinderen. We hebben de school naaimachines gegeven, zodat de leerlingen deze kunnen gebruiken in het praktijkonderwijs. Er is eveneens keukenmateriaal heen gegaan en professionele apparatuur voor hout- en metaalbewerking. We hebben ook contact met Bijan Azami om 2Billioneyes in Betlehem uit te rollen.”

Wat is jou tot nu toe het meeste bijgebleven van je bezoeken?
“Als je daar bent en er springen 70 tot 80 kinderen bovenop je, die eerst niet met je durfden te spelen is dat een mooi moment. Er was een klein meisje dat na verloop van tijd haar handje aan mij gaf en nog later opgetild wilde worden. Als je dan van anderen hoort dat dat meisje vroeger in elkaar geslagen is en verkracht hakt dat er wel in. Ik heb mijn tienerdochters mee genomen naar Afrika zodat ze met eigen ogen konden zien waar ik mee bezig was en zodat ze mee konden helpen in het project. Er kwam een hele grote meid van 17 naar mijn kleinere dochter van 17 toe en die omhelsde haar en zei: ‘You are amazing’. Mijn dochter kende haar niet en dacht echt: ‘wat gebeurt hier nou?’ Er wordt op een andere manier naar je gekeken. Leerkrachten huilen om het feit dat wij ons geld besteden aan hun school en hun kinderen, dat doet hen erg goed. Maar voor mij is dat helemaal niet belangrijk wat zij van onze acties vinden. Ik wil de kinderen helpen en ondersteunen en als wij het voor elkaar krijgen om de kinderen een beter leven te geven, of dat ze onder een warm dekentje in plaats van een dun lakentje dood kunnen gaan, of dat we ze ouder kunnen laten worden dankzij goede voeding, of dat ze zich met een stukje handvaardigheid kunnen redden, dan ben ik al geslaagd in mijn missie.”

Hoeveel uur per week ben je met Masechaba bezig?
“Ik ben iedere dag bezig met het opzetten en het ontwikkelen. We zijn dagelijks bezig met goederen voor de containers. Ik kan het vrijwilligerswerk niet in uren uitdrukken, omdat ik er continu mee bezig ben, zelfs thuis praat ik erover met mijn gezin. Er moet nog veel gebeuren en ik wil ook mijn klanten laten weten dat Masechaba bestaat. Er zijn veel mensen die het nog niet weten, dus ben ik bezig met het opzetten van een nieuwsbrief. Laatst heb ik nog een hele presentatie op een school gegeven waar ik ongeveer tot 450 ouders heb kunnen spreken.”